Blue Flower

06.11.2018

Привредна комора Србије, у сарадњи са Министарством привреде, Министарством правде, Међународном финансијском корпорацијом - чланицом Групе Светске банке и уз подршку Владе Швајцарске, коју представља Швајцарски секретаријат за економске послове, реализује другу фазу програма ''Решавање питања задужења и престанка пословања привредних субјеката у региону Западног Балкана''. У оквиру овога је Регионална привредна комора Средњобанатског управног округа организовала је 06.11.2018 тематски састанак Парламента привредника у проширеном саставу, а на тему “Како одржати виталност компаније и консолидовати пословање”. У раду скупа учествовали су Драган Живковић, председник Парламента привредника, Радомир Радојчић, председник Привредног суда у Зрењанину, проф. др Дејан Ерић, декан Београдске банкарске академије, Божана Јакишић, представница Привредне коморе Србије  и Љиљана Матић, из  Привредног суда у Београду. 

Поздрављајући учеснике, градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић подсетио је на напоре који се чине да град буде добро место за инвестиције и за живот, на број новоотворених радних места током прошле и ове године и на реализацију великих привредних активности које предстоје. У марту наредне године нас очекује полагање камена темељца за највећу гринфилд инвестицију у Србији, за изградњу фабрике гума “Линглонг Тајр” из Кине, милијарду долара улагања, само некретнина ће коштати 250 милиона евра, 65 хектара ће бити под кровом, а поред те фабрике доћи ће још три инвеститора, њихових коопераната.  

Радомир Радојчић, судија и председник Привредног суда у Зрењанину, истакао је значај медијације у решавању привредних спорова, као и добру сарадњу Привредне коморе и Привредног суда у поступку медијације.Медијација је начин алтернативног решавања спорова који се унапређује, у зрењанинском суду постоји инфо-пулт у вези са тим, медијатори су одређени ових дана потписујемо споразум о сарадњи између суда и Привредне коморе Србије - Регионалне привредне коморе у Зрењанину. Казао је и да у Зрењанину тренутно има 43 нерешена предмета која се тичу стечаја у предузећима, што је најмањи број међу привредним судовима у Србији. 

Проф. др Дејан Ерић, декан Београдске банкарске академије, говорио је о одржавању виталности предузећа, упоређујући то сликовито с људским здрављем.Одржавање виталности компаније је  филозофија која подразумева читав сет одлука. Кључ је у добром менаџменту, правовременом праћењу аспеката свог пословања, да их пореде са просецима који постоје у њиховој привредној грани, са кретањима у привреди и да благовремено идентификују симптоме .

Директор Регионалне привредне коморе Средњобанатског управног округа Предраг Станков рекао је да данашњи скуп наговештава дешавања у тој области у будућем периоду.“Новим законима Привредној комори дата је улога медијатора, односно посредника између два субјекта и ми ћемо покушавати на све начине, заједно са судом, да не дође до парнице. Пракса Европске уније показала се као веома добра. У Италији је, на пример, више од 90 хиљада случајева медијације било прошле године, при чему је уштеда преко 126 милиона евра. Покушаћемо тај пример добре праксе да применимо и у Србији и на тај начин још више побољшамо пословну климу и у држави и на нивоу Средњобанатског округа.

фотографија са скупа