Blue Flower

 

Za članice Regionalne privredne komore Zrenjanin (preduzeća koja izmiruju komorski doprinos prema PKS/RPK Zrenjanin) omogućeno je posredovanje pri izradi kvalifikovanog elektronskog sertifikata Privredne komore Srbije.

Prijava se vrši elektronski na web portalu Komore Srbije gde imate i sve podatke šta vam je potrebno od dokumentacije. Izrađene formulare i dokumentaciju šaljete preporučeno na naznačenu adresu (Privredna komora Srbije, Sertifikaciono telo, Resavska 13-15, 11000 Beograd).

- Prijava za izradu serifikata: http://www.pks.rs/SertifikatPKS

Nakon što je cela procedura izrade sertifikata završena korisnik će primiti email obaveštenje (od sertifikacionog tela u Beogradu). Od tog dana, u narednih nekoliko dana će kartica fizički biti dostavljena u Komoru Zrenjanin pa se može preuzeti u vremenu od 7.30 do 14.30, isključivo lično sa važećom ličnom kartom.

Ako korisniku ističe sertifikat Zakonom nije predviđeno obnavljanje sertifikata, već se po isteku podnosi zahtev za generisanje novog.

Detaljnije informacije (instalacije kartice, sertifikata, upustva, drajveri, podrška) možete dobiti na stranici http://www.pks.rs/ca , E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .  


Tehničku podršku možete dobiti isključivo putem TICKET sistema na adresi
 http://helpdesk.pksca.rs/

Korisničko uputstvo za upotrebu TICKET sistema možete videti OVDE. 

Telefonskim pozivom NEĆE BITI MOGUĆE dobiti tehničku podršku, već samo info centar koji  daje informacije opšteg tipa. SVE OSTALO preusmerava se na tikete.


NAJČEŠĆA PITANJA-SABRANA ISKUSTVA:

 

Uputstvo za najnovije podešavanje računara (token menadžer, java) - pdf - instalirati po potrebi, tj. ukoliko vaša nova kartica ne radi na ranije podešenom sistemu.

Nije loše proveriti da nema više personalnih sertifikata (sa kartica) instaliranih u sistemu, pošto se javlja poruka “insert smart card” onoliko puta koliko imate instaliranih potpisa. Brisanje viška potpisa imate u uputstvu ovde.

Za rad sa poreskom upravom novina je upotreba aplikacije koja prevazilazi probleme logovanja na portal. Aplikaciju i obaveštenje možete preuzeti ovde.

Za CROSO portal pogledajte njihovu stranicu "najčešće postavljana pitanja".

Što se tiče APR-a - pogledajte uputstvo za rad sa aplikacijom APR sa njihovog sajta. Na strani 27 počinje ono što nas zanima. Obratiti pažnju i na stranu 30 na kojoj je podešavanje JAVA okruženja.

Uputstvo za elektronsko potpisivanje dokumenata dato od strane APR-a možete preuzeti OVDE.

Poznat je problem sa potpisivanjem pri predaji završnog računa na portalu APR-a kada se javlja dva ili više istih imena ponuđenih za potpis. Rešenje pogledajte OVDE

Kod windowsa XP treba imati na umu da se novije verzije JAVA softvera mogu instalirati samo ako imate service pack 3 postavljen. U opticaju je i informacija da sa Windows XP sistemom više nije moguće pristupati državnim portalima.

Uvek treba obratiti i pažnju na „popup blocker“ u vašem browseru da dozvoljava iskačuće prozore od portala kome pristupate, kao i na same dozvole za dodatke (plugin) – dozvoliti JAVA plugin da se izvršava u browseru sa tražene adrese portala.

Za potpisivanje PDF dokumenta treba izvršiti jednokratno podešavanje Adobe Readera i potom potpisati dokument prema uputstvu.

Ukoliko neko ima sumnju da li "radi" kartica može proveriti jednostavnim potpisivanjem pdf dokumenta ili pristupom drugom portalu. Ako imate problema sa APR portalom, otiđite na portal Poreske uprave, poreske prijave, pa probajte da se ulogujete. Ako vam uspe, to je još  jedna potvrda da je kartica ispravna. U praksi još nismo videli "neispravnu" PKS karticu osim nekoliko blokiranih (kada se 3 puta unese pogrešan pin) pa je izvršena deblokada.