Blue Flower

 

Visoka tehnička škola strukovnih studija u Zrenjaninu povećala je kapacitete svoje Laboratorije za zavarivanje nabavkom simulatora zavarivanja CS-Wave i nove opreme za REL/TIG, MIG/MAG zavarivanje i plazma sečenje.

Simulator zavarivanja CS-Wave je prvi uređaj za virtuelno zavarivanje na prostoru Balkana i omogućuje ekonomičniju, produktivniju, kvalitetniju, bezbedniju i ekološki prihvatljivu obuku zavarivača ručnim elektrolučnim postupkom zavarivanja obloženom elektrodom, sučeonih i ugaonih spojeva, u svim položajima osim nadglavnog.

Nakon treninga je moguće izršiti analizu rezultata, otkriti greške pri zavarivanju i pratiti napredak obuke, dok se preko kontrolnog centra vrši monitoring zavarivanja u realnom vremenu. Veština zavarivača se postiže treningom putanje kretanja, razmaka elektrode od predmeta, brzine zavarivanja i ugla u odnosu na predmet i pravac kretanja.

Nabavka pomenute opreme je izvršena u okviru projekta: "OBUKA I SERTIFIKACIJA ZAVARIVAČA U BANATU", iz programa Regionalnog društveno ekonomskog razvoja (RSEDP 2), koji je finansiran je od strane Evropske unije sa 138.858 EUR.

Cilj projekta je povećanje konkurentnosti preduzeća iz regiona kao i smanjenje nezaposlenosti kroz obuku i sertifikaciju zavarivača, kao deficitarnog zanimanja.

Partneri Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Zrenjaninu na realizaciji ovog projekta su Regionalne privredne komore iz Zrenjanina, Pančeva i Kikinde sa kojima će u narednom periodu biti izvršen izbor kandidata za besplatnu obuku zavarivača iz regiona Banata.

Prezentacija projekta i simulatora zavarivanja CS-Wave izvršiće se na predstojećem međunarodnom sajmu Tehnike u Beogradu u Hali 1 - parter Sava, koji će se održati od 14.-18. maja 2012 godine.

Kontakt osoba: Mr Dušan Jovanić, dipl-maš.inž.
Menadžer projekta
Tel. 060-85-65-022
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
http://www.vts-zr.edu.rs